Is in kaart gebracht wie de belanghebbenden van uw organisatie zijn en wat zij van u verwachten op het gebied van informatiebeveiliging?
Onder belanghebbende verstaan we een klant/patiënt van wie u gegevens ‘beheert’ en/of ‘verwerkt’ (bijvoorbeeld als Cloud-leverancier) en de wetgevende instantie die u regels oplegt hoe u met de informatie moet omgaan.
Is er ten aanzien van informatiebeveiliging een gedragen beleid met duidelijke doelstellingen? Zijn de leidinggevende actief betrokken bij informatiebeveiliging?
De organisatie heeft een plan waarin ICT-richtlijnen zijn benoemd. Hierin staan tenminste de uitgangspunten, de maatregelen op basis van geïdentificeerde risico’s, stakeholders, omgeving en de eisen vanuit relevante wet- en regelgeving benoemd. Deze vormen de veiligheid en privacy van de informatie goed en stellen de organisatie in staat dit duurzaam te organiseren. Het is essentieel dat de directie eigenaar is van dit plan.
Voert u jaarlijks een volledige risicoanalyse uit op uw informatiebeveiliging, inclusief een businessimpactanalyse?
Uw organisatie, de omgeving en ICT zijn elke dag in beweging. Welke risico’s zijn relevant en wat is hiervan de impact op onze organisatie als het mis gaat? Wat vandaag goed geregeld is, kan morgen anders zijn. Gaat u daarom minimaal één keer per jaar na welke risico’s actueel zijn op het gebied van informatiebeveiliging.
Zijn er voldoende middelen, budget, deskundige en bewuste medewerkers beschikbaar voor informatiebeveiliging?
Hoe maakt u van informatiebeveiliging een gedragen onderwerp binnen uw organisatie? Gaat dit planmatig en met regelmatige controles? Is er een dedicated team dat met actieplannen werkt? Actieplannen met actiehouders binnen de organisatie om zaken direct op te pakken op de werkvloer?
Wordt er tenminste jaarlijks onafhankelijk gemeten, getoetst en geanalyseerd wat de prestaties zijn op het gebied van informatiebeveiliging? Kort gezegd: doet u minimaal elk jaar een controle om na te gaan hoe u het doet als het gaat om informatiebeveiliging?
Worden informatiebeveiligingsincidenten en de daarbij behorende verbetermaatregelen systematisch geregistreerd, bewaakt en verbeterd? Pakt u de zaken die uit de risicoanalyse en interne audit komen goed en gestructureerd op?
Is er een op functie gebaseerde toegang tot informatie ingericht en vastgelegd? Met andere woorden: heeft u helder bepaald wie waar toegang toe heeft? Inclusief een goed proces voor wijzigingen?
Is de versleuteling van vertrouwelijke informatie formeel ingericht en wordt deze veilig beheerd?
Heeft u geregeld dat de toegang tot uw informatie goed beveiligd is, waarbij de juiste mensen bevoegd zijn en, omgekeerd, onbevoegden er niet bij kunnen? Zowel digitaal als fysiek?
Is er een formele scheiding aanwezig tussen de ontwikkel-, test-, acceptatie- en productieomgeving? Deze geldt specifiek voor de softwareontwikkelaar. Bent u dat niet, dan kunt u ‘niet van toepassing’ aangeven.
Zijn er geheimhoudings- en verwerkersovereenkomsten met kritieke klanten en leveranciers aanwezig? Anders gezegd: heeft u goede afspraken gemaakt met de organisaties die uw data gebruiken, verwerken of opslaan?
Is de beveiliging van de bedrijfsvoering formeel ingericht, zoals bescherming tegen malware of het inrichten van een back-up?
Zijn er formele gedragsregels voor informatiebeveiliging beschikbaar voor medewerkers? Op het werk, maar ook thuis?
Is er vakbekwaam personeel dat zich bewust is van de risico’s ten aanzien van veilig omgaan met informatie in de vorm van protocollen, sessies, controles en dergelijke?
Vul aub uw gegevens in en we sturen u het persoonlijke rapport toe.